Skip Navigation LinksPagina principală > Arhivă comunicate
Caută în site Caută

Comunicate - prima pagină

Ultima actualizare: 22.04.2024 12:36 Detalii

Ultima actualizare: 22.04.2024 11:15 Detalii

Ultima actualizare: 19.04.2024 12:13 Detalii

COMUNICAT DE PRESĂ referitor la măsurile dispuse de către Secţia pentru judecători în materie disciplinară cu privire la propunerea de suspendare din funcţie a unui judecător

17 Aprilie 2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

referitor la măsurile dispuse de către Secţia pentru judecători în materie disciplinară cu privire la propunerea de suspendare din funcţie a unui judecător

 

 

La data de 16 aprilie 2024, ora 15:07, s-a înregistrat pe rolul Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară propunerea Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, propunere formulată în temeiul art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a stabilit termen pentru soluționare la data de 17 aprilie 2024, ora 10:00, termen stabilit în considerarea dispozițiilor art. 55 alin. (3) din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii aprobat prin Hotărârea nr. 122 din 6 iulie 2023, care prevăd că propunerea Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a magistratului se soluționează de urgență.

La data de 16 aprilie 2024, ora 15:55, a fost comunicată doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța citația emisă în dosar, precum și o copie a lucrării.

La data de 17 aprilie 2024, ora 08:00, a fost înregistrată cererea doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța prin care a solicitat acordarea unui nou termen pentru a se prezenta la soluționarea propunerii privind suspendarea din funcție.

La termenul de judecată din 17 aprilie 2024, Secția pentru judecători în materie disciplinară a încuviințat, în temeiul art. 13 și art. 222 Cod procedură civilă, cererea de amânare a judecății cauzei formulată de doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța pentru a garanta dreptul la apărare al acesteia, stabilind un nou termen de judecată la data de 24 aprilie 2024, ora 11:00.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 17.04.2024 13:00

FERPAR



Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profundul regret pentru încetarea din viață a domnului Palcu Pavel, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!
Ultima actualizare: 16.04.2024 13:06 Detalii

Ultima actualizare: 10.04.2024 14:45 Detalii

COMUNICAT DE PRESĂ Lansarea interfeței în limba română a bazei de date HUDOC cu jurisprudența CEDO

06 Aprilie 2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Lansarea interfeței în limba română a bazei de date HUDOC cu jurisprudența CEDO

 

 

La data de 05 aprilie 2024, în aula Institutului Național al Magistraturii, a avut loc Conferința de lansare a interfeței în limba română a bazei de date HUDOC, ce a marcat finalizarea proiectului TJENI, deosebit de important, atât prin anvergură, cât și prin impactul pe care îl va avea în lumea juridică și în societate.

Cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, motorul de căutare HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului, a fost tradus în limba română. Limba română a devenit așadar a 9-a limbă disponibilă în cadrul platformei prin care sunt puse la dispoziția publicului hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului.

Reamintim că în cursul anului 2023, CSM a decis inițierea unor demersuri către Consiliul Europei, prin intermediul proiectului TJENI, în vederea dezvoltării portalului HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului, astfel încât interfaţa să fie disponibilă şi în limba română.

Adresăm mulțumiri pe această cale pentru mobilizarea rapidă a instituțiilor implicate, Consiliul Europei și Institutul European din România, și implementarea acestor modificări într-un timp scurt.

Evenimentul a fost moderat de domnul judecător Claudiu Drăgușin, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii și a reunit peste 120 de participanți, fizic și online, din cadrul sistemului judiciar din România și Republica Moldova, membri CSM, reprezentanți ai instanțelor, parchetelor și ai avocaților.

La eveniment au participat doamna judecător Corina Corbu, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, domnul Sebastian Rădulețu, judecătorul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și doamna Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental pentru CEDO. 

Partenerii proiectului au fost reprezentați de domnul Leif Berg, din partea CEDO, de domnul Tigran Karapetyan, din partea Consiliului Europei, iar Institutul European din România, de doamna Laura Mihăilescu, care au prezentat funcționalitățile aplicației, subliniind potențialul acesteia și utilitatea pentru profesioniștii dreptului, pentru studenți, dar și pentru orice altă persoană interesată de domeniul drepturilor omului.

 

Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media

Ultima actualizare: 06.04.2024 09:25

Ultima actualizare: 17.04.2024 12:23 Detalii

Comunicat de presă referitor la prima sesiune a Digital Justice Forum pentru anul 2024, în cadrul proiectului derulat de Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

26 Martie 2024

 Comunicat de presă referitor la prima sesiune a Digital Justice Forum pentru anul 2024, în cadrul proiectului derulat de Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

Consiliul Superior al Magistraturii a găzduit, la data de 22 martie 2024, prima sesiune din acest an a Digital Justice Forum, proiect al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) care își propune să aducă împreună profesioniști din domenii vizând dezvoltarea tehnologiilor IT și a strategiilor privind administrarea și funcționarea justiției.

Evenimentul dedicat consiliilor judiciare membre și observatoare ale RECJ s-a bucurat de participarea reprezentanților Consiliilor din Regatul Belgiei, Bosnia și Herțegovina, Regatul Danemarcei, Republica Franceză, Republica Elenă, Irlanda, Republica Italiană, Republica Lituania, Republica Portugheză, Regatul Țărilor de Jos, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Spaniei și Ungaria. De asemenea, au fost prezenţi experți care au împărtășit experiențe de la nivelul sistemului judiciar francez, din activitatea și procupările în materie, de la nivelul Consiliului Europei, dar și din cadrul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială “Mihai Drăgănescu”, precum și inițiativele Consiliului Superior al Magistraturii în domeniu.

Nu în ultimul rând, este important de precizat că, încă de anul trecut, co-coordonarea Digital Justice Forum a revenit Consiliului Superior al Magistraturii din România, prin domnul judecător Claudiu Drăgușin, membru ales al Consiliului, iar echipa care a organizat sesiunea din acest an a Forumului a fost formată, alături de co-coordonator, din doamna judecător Roxana Chiuariu, directorul Direcției afaceri europene, relații internaționale și programe, doamna Alina Fragkakis, șef al Serviciului afaceri europene și relații internaționale, doamna judecător Flavia Florența și domnul judecător Cosmin Sterea-Grossu, șef al Servicului informatică și statistică judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 26.03.2024 10:34 Detalii

Comunicat de presă privind reprezentarea CSM la conferința de închidere a proiectului TJENI - „Foster Transparency of Judicial Decisions and Enhancing the National Implementation of ECHR”

25 Martie 2024

 

Comunicat de presă privind reprezentarea CSM la conferința de închidere a proiectului TJENI -,,Foster Transparency of Judicial Decisions and Enhancing the National Implementation of ECHR”

 

 

În data de 18 martie 2024 s-a derulat la Lisabona, Portugalia, Conferinţa de închidere a Proiectului TJENI - ,,Foster Transparency of Judicial Decisions and Enhancing the National Implementation of ECHR”, derulat de Consiliul Europei.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat în cadrul evenimentului de domnul judecător Claudiu Drăguşin, membru ales al Consiliului, de domnul judecător Cosmin Sterea-Grossu, şeful Serviciului de Informatică şi Statistică Judiciară, şi de doamna judecător Roxana Chiuariu, directorul Direcției afaceri europene, relații internaționale și programe.

Consiliul Europei a cooptat Consiliul Superior al Magistraturii ca partener încă de la debutul proiectului pentru a exemplifica bunele practici și provocările în ceea privește publicarea jurisprudenței prin intermediul portalului www.rejust.ro, instrument creat pentru creșterea transparenţei sistemului judiciar şi a încrederii publice în sistemul de justiție.

În cadrul conferinţei, domnul judecător Cosmin Sterea-Grossu a subliniat faptul că implicarea în calitate de partener în proiect a produs rezultate concrete, benefice atât Consiliului, cât și sistemului judiciar în ansamblu.

Astfel, datorită acestui proiect, Consiliul a inițiat o colaborare cu Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu“ pentru realizarea algoritmului de anonimizare bazat pe tehnologii specifice inteligenței artificiale.

Schimbul de experiență realizat în proiect a condus la creionarea unor noi proiecte de digitalizare utilizând instrumente de inteligență artificială ce vor contribui la eficientizarea justiției.

De asemenea, proiectul a adus României oportunitatea de a reuşi, cu sprijinul Institutului European din România, traducerea în limba română a interfaţei HUDOC, limba română devenind astfel a 9-a limbă utilizată în cadrul platformei Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care sunt puse la dispoziţie hotărârile instanţei europene.

Proiectul TJENI a devenit, astfel, un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte evoluţia prin cooperare şi colaborare, domnul Bjorn Berge, Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei exprimându-şi angajamentul în a continua implementarea acestui model în vederea creşterii accesului la justiţie în viitor.

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media
 
 
 
 
 
 
 
 
Ultima actualizare: 25.03.2024 15:08 Detalii

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro

Acest portal utilizează cookies pentru a asigura o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Mai multe informații.