Sigla CSM
Consiliul Superior al Magistraturii
Sigla CSM
Skip Navigation LinksCSM1909 > Arhivă comunicate
 Caută
Comunicate - prima pagină

Informare de presă

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


12 noiembrie 2018

INFORMARE DE PRESĂ

Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire constituie un bun prilej pentru abordarea, din perspective diferite, a unor aspecte ce prezintă o importanţă deosebită pentru justiţia din România. Celebrarea Centenarului Marii Uniri, inclusiv de către sistemul judiciar, este o datorie morală şi istorică, în considerarea faptului că astfel se marchează un secol de frământări şi evoluţii, reprezentând perioada maturizării şi modernizării dreptului românesc şi a justiţiei, a armonizării cu reglementările dreptului european şi, totodată, a recunoaşterii europene a principiilor şi instituţiilor judiciare, precum şi a statului de drept în sens larg.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii are privilegiul de a organiza, la data de 16 noiembrie 2018, Conferinţa Centenarul Marii Uniri – o istorie a justiţiei moderne, de la unitatea naţională la diversitatea europeană, la Alba Iulia, în Sala Unirii din cadrul Muzeului Naţional al Unirii (link clip de prezentare). La această conferinţă vor participa reprezentanţi ai sistemului judiciar, în calitatea lor de practicieni ai dreptului, dar şi personalităţi marcante ale culturii româneşti.

După intonarea imnului şi deschiderea lucrărilor conferinţei, va fi lansat numărul jubiliar al revistei Consiliului Superior al Magistraturii „Justiţia în actualitate”, coordonată de doamna judecător Evelina Oprina, membru al Consiliului, ce înglobează un summum de contribuţii ale unor personalităţi din domeniul ştiinţelor istorice şi juridice. De asemenea, va fi lansată Culegerea de referate ale auditorilor de justiţie din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova, precum şi alte două lucrări reprezentative pentru unificarea legislativă, juridică şi cultural - ştiinţifică în domeniul dreptului.

Conferinţa este structurată în patru sesiuni, respectiv: Sesiunea I:  Centenarul Marii Uniri – un secol de unitate, Sesiunea a II-a: O justiţie modernă şi independentă, Sesiunea a III-a: Magistratura – profesie şi vocaţie, Sesiunea a IV-a: Rolul profesiilor juridice, de la unitate naţională la diversitate europeană (link agendă).

După terminarea conferinţei, invitaţii vor lua parte la o cină festivă oferită de Consiliul Superior al Magistraturii.

̽ Conferinţa va fi transmisă live, începând cu ora 9.30, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (www.csm1909.ro) şi pe site-ul Editurii Universul Juridic (www.universuljuridic.ro).

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass MediaInformare de presă

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    5.11.2018

INFORMARE DE PRESĂ

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoştinţă următoarele:

Urmare a solicitărilor formulate de domnul Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de domnul Tudorel Toader, ministru al justiţiei, la datele de 26.10.2018 şi 1.11.2018, şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia se va analiza avizarea propunerii ministrului justiţiei  de revocare din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost reprogramată din data de 13 noiembrie 2018 ora 10:00, pentru data de 19 noiembrie 2018 ora 11:00.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Informare de presă

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                         30 octombrie 2018

Informare de presă

Așa cum v-am făcut cunoscut deja prin intermediul comunicatului de presă din data de 24 octombrie 2018, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a fost organizat evenimentul dedicat „Zilei Europene a Justiției Civile”.

La eveniment au participat aproximativ 140 de tineri, studenți ai Facultăților de Drept din cadrul Universităților Dimitrie Cantemir, Ecologice și Titu Maiorescu, precum și auditori de justiție din anul I ai Institutului Naţional al Magistraturii.

În cadrul discuțiilor interactive, desfășurate în sala Plenului, membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii – doamna judecător Evelina Oprina, doamna Gabriela Baltag, precum și  reprezentanții aleși ai societății civile în cadrul Consiliului, respectiv domnul Victor Alistar și domnul Romeu Chelariu - au prezentat tinerilor rolul, structura și atribuțiile Consiliului, organizarea sistemului judiciar, modalitatea admiterii în magistratură, dar și aspecte din experiența profesională a acestora.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului, judecător Doinița Mihalcea, a expus câteva din principalele aspecte ale relației dintre sistemul judiciar și mass media şi a pus la dispoziție broșurile realizate de Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media.

Acest eveniment a fost organizat și la nivelul instanțelor și parchetelor din țară, Consiliul Superior al Magistraturii fiind instituția care a coordonat și a publicat pe site, până la data prezentei, comunicatele emise ca urmare a celebrării „Zilei Europene a Justiției Civile”.

          Link fotografii: Vizualizare

Biroul de Informare Publică şi Relaţia cu Mass MediaComunicat de presă

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                                                                                       

25 octombrie 2018

Comunicat de presă

 

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit ca solicitarea ministrului justiţiei de avizare a revocării din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr să fie analizată în şedinţa din data de 13 noiembrie 2018, ora 10.00.

Avizul motivat  va fi înaintat  Ministerului Justiţiei la data de 21 noiembrie 2018.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media


Comunicat de presă

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


24.10.2018

 

Comunicat de presă

           

La data de 25 Octombrie 2018 este marcată, anual, Ziua Europeană a Justiţiei Civile, destinată tuturor cetăţenilor europeni.

Prin Hotărârea nr. 976 din 11.10.2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat organizarea unei manifestări de genul „Porţilor Deschise”, cu ocazia celebrării în întreaga Europă a „Zilei Europene a Justiţiei” (https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=6481852f-a360-4b81-8247-5ee418718899|InfoCSM).

Organizarea evenimentelor din această  zi festivă se circumscrie viziunii Consiliului Superior al Magistraturii de a amplifica gradul de transparenţă  a procedurii judiciare prin apropierea justiţiei de cetăţeni şi de a asigura informarea acestora cu privire la modul de funcţionare a justiţiei la nivel naţional dar şi european.

Evenimentul de genul „Porţilor Deschise” va avea loc la sediul Consiliul Superior al Magistraturii situat în București, Calea Plevnei nr. 141 B, Sector 6, mâine, 25 octombrie 2018, începând cu ora 10:00.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media


Harta CSM

Mergi la începutul paginii