Skip Navigation LinksPagina principală > Arhivă comunicate
Caută în site Caută

Comunicate - prima pagină

Ultima actualizare: 31.05.2023 15:02 Detalii

Ultima actualizare: 30.05.2023 15:47

Ultima actualizare: 26.05.2023 12:18 Detalii

Ultima actualizare: 19.05.2023 12:08

MESAJ PUBLIC PENTRU APĂRAREA INDEPENDENȚEI PUTERII JUDECĂTOREȘTI

18 mai 2023

 

MESAJ PUBLIC PENTRU APĂRAREA

 INDEPENDENȚEI PUTERII JUDECĂTOREȘTI

 

În ședința din data de 18 mai 2023, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât apărarea independenței puterii judecătoreşti față de aspectele reținute în Raportul Inspecției Judiciare, întocmit ca urmare a sesizării referitoare la articolul publicat în data de 3 mai 2023 pe site-ul www.g4media.ro, preluat de mass-media, ”Cum a vrut Secția Specială să îi acuze de șantaj pe ONG-iștii și jurnaliștii nemulțumiți de ghidul de comunicare cu presa făcut de CSM-ul condus de Lia Savonea/Secția a cerut mandat de interceptare pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth și procuroarea Alexandra Lăncrănjan”.

În urma verificărilor efectuate, Inspecția Judiciară a constatat că, prin maniera în care este scris articolul publicat la data de 3 mai pe site-ul G4Media și prin conținutul discuțiilor dezvăluite în cuprinsul articolului, discuții urmate de linșajul media existent în perioada iunie-septembrie 2019 împotriva președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, a fost încălcată grav independența puterii judecătorești.

În acest context, este de amintit faptul că puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenţa unor anumite garanţii pentru a crea independenţa şi imparţialitatea judecătorului. Când, din anumite motive, funcţia şi rolul puterii judecătoreşti sunt diminuate, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecinţele şi implicaţiile ce decurg din aceasta.

Secția pentru judecători subliniază că independenţa justiţiei nu este un privilegiu în interesul magistraţilor, ci în interesul statului de drept şi al celor care caută şi doresc înfăptuirea justiţiei, iar magistraţilor le revine o răspundere reglementată de legislaţia actuală pe măsura independenţei conferită de Constituţia României.

De asemenea, având în vedere conținutul raportului Inspecției Judiciare, cu privire la existența unei colaborări între procurorul menționat în articolul de presă, judecătorul membru al Consiliului Superior al Magistraturii și jurnaliști, în vederea defăimării președintelui Consiliului, Secţia pentru judecători a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări cu privire la posibila încălcare a Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor de către domnul procuror Ardelean Cristian Marius din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

 

SECŢIA PENTRU JUDECĂTORI A CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Ultima actualizare: 18.05.2023 14:38

Comunicat de presă

15 mai 2023

 Comunicat de presă

Având în vedere apariția  în spațiul public a unui articol de presă cu titlul ”ASF dă vina pe consumatori, pe judecători și pe service-urile auto”, în cuprinsul căruia se menționează că judecătorul se numără printre ”adevărații vinovați” pentru creșterea prețului RCA, ca urmare a acordării unor despăgubiri mari victimelor accidentelor de circulație, Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția că afirmațiile menționate au caracter generalizant, anatemizează întregul corp profesional al magistraților şi afectează prestigiul justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii subliniază, pe această cale, necesitatea unei abordări echilibrate și rezonabile a mesajelor publice, cu respectarea independenței justiției și reiterează imperativul unui mesaj public responsabil, care să consolideze încrederea cetățeanului în actul de justiție.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii, fără a aduce atingere libertății de exprimare a presei, face un apel la instituțiile media de a gestiona echilibrat şi rațional orice mesaj public şi de a se alătura demersului sistemului judiciar de consolidare a poziției sale democratice în societate.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 15.05.2023 15:34

Ultima actualizare: 11.05.2023 15:55 Detalii

Ultima actualizare: 30.05.2023 14:15 Detalii

MESAJUL Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia “Zilei Europei”

09 mai 2023

MESAJUL

Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia “Zilei Europei”

 

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Astăzi, se împlinesc 73 de ani de la momentul propunerii formulate de Robert Schuman, ministrul francez de Externe, care a inițiat ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, fiind astfel evitată posibilitatea ca un viitor conflict militar să apară. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Având în vedere că justiția este unul din instrumentele care contribuie la pace și unitate, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază, și cu acest prilej, profesionalismul şi implicarea activă a tuturor celor care slujesc sistemul judiciar în efortul de a garanta respectarea drepturilor și libertăților omului, așa cum sunt ele consfințite în Convenția Europeană a Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului.

Este o datorie de onoare să reamintim, cu fiecare ocazie, că justiția din România se înscrie în standardele de modernitate europene, iar sistemul judiciar românesc se află la un moment de maturitate şi înalt profesionalism, precum și că, prin întreaga sa activitate, Consiliul, în calitate de garant al independenței justiției, este preocupat de îndeplinirea cu responsabilitate a justiției ca serviciu public, dar şi de consolidarea statului de drept ca pilon al unei democrații puternice, loiale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media
Ultima actualizare: 09.05.2023 16:43

COMUNICAT DE PRESĂ

08 mai 2023

 Comunicat de presă

În contextul recentei apariții în spațiul public a unor articole de presă referitoare la domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii,  aducem la cunoștința publică următoarele:

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului.

Pentru consolidarea încrederii în sistemul judiciar, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora la nivelul Consiliului, potrivit competențelor sale legale.

 Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 08.05.2023 11:23 Detalii

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro