Sigla CSM
Consiliul Superior al Magistraturii
Sigla CSM
Skip Navigation LinksCSM1909 > Arhivă comunicate
 Caută
Comunicate - prima pagină

Precizări

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


05.07.2018

Precizări

Cu privire la avizul Consiliului Superior al Magistraturii asupra Proiectului de Lege privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, cu deciziile Curţii Constituţionale, Directivei (UE) 2016/343, a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţiei şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

 

Având în vedere afirmaţiile domnului senator PSD Liviu Pop, în cadrul emisiunii „Matinal” din data de 04.07.2018, difuzată de RFI, în legătura cu modificarea Codului penal, prin care susţine că, „abuzul în serviciu a fost clar preluat de la ceea ce a propus Consiliul Superior al Magistraturii”, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass-Media este abilitat să furnizeze următoarele precizări:

Din analiza minutei Comisiei nr.1 - „Legislaţie şi cooperare interinstituţională” din data de 04.05.2018, 07.05.2018 şi 08.05.2018, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la data de 10.05.2018, rezultă că proiectul înaintat Consiliului spre consultare nu cuprinde propunerile forului legislativ, relativ la modificarea dispoziţiilor art. 297 din Codul penal.

Aşa cum se observă, propunerile de modificare au privit, în mod cronologic, dispoziţiile art. 269, art. 298, apoi a fost analizată, în continuare, propunerea de modificare a art. 309 şi următoarele din Codul penal, nefăcându-se şi o analiză a art. 297 din acelaşi cod, atâta timp cât Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost învestit în ceea ce priveşte exprimarea unui punct de vedere asupra modificării în discuţie.

În sprijinul celor de mai sus, vă punem la dispoziţie informaţiile publice aflate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=196dde58-fc7f-4012-8ac2-8cc509e42912|InfoCSM

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media


Comunicat de presă privind apărarea independenţei sistemului judiciar

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


05.07.2018

Comunicat de presă

privind apărarea independenţei sistemului judiciar

 

În şedinţa din data de 04.07.2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile recente ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri.

Discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice „Stop abuzurilor din justiţie”, din data de 09.06.2018, au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar. De asemenea, afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni TV din data de 10.06.2018, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii asigură societatea românească de faptul că magistratura îşi exercită atribuţiile conform standardelor constituţionale şi face un apel ferm la responsabilitate din partea clasei politice, în vederea garantării respectării principiilor separaţiei şi al echilibrului între puterile statului.

          Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media


Mesajul reprezentanţilor societăţii civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia Zilei Justiţiei - 1 iulie 2018.

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


Mesaj de “Ziua justiţiei”

În România “Ziua justiţiei” se organizează, anual, în prima duminică a lunii iulie, fiind instituită începând cu anul 1994. Implicarea civică se impune cu necesitate ştiind că cetăţeanul a fost, este şi va fi întotdeauna destinatarul şi depozitarul tuturor actelor de justiţie.

Societatea civilă crede cu fermitate în statul de drept şi în colaborarea instituţională a autorităţii judecătoreşti potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în cadrul democraţiei constituţionale.

Societatea civilă crede într-o justiţie care se înfăptuieşte în numele legii, o justiţie imparţială şi egală pentru toţi, într-o justiţie conectată cu societatea pe care o respectă și slujește prin misiunea sa nobilă.

În anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi la ceas aniversar, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile  îşi exprimă speranţa că autoritatea judecătorească are sursele şi resursele interne necesare, ca administrând mai eficient punctele tari să utilizeze toate oportunităţile pentru a atenua şi elimina punctele slabe şi ameninţările, în condiţii de  independenţă, de imparţialitate şi de echidistanţă, responsabilitate și neimplicare politică în conformitate strictă cu actele normative aflate în vigoare.

Soluționarea cu deschidere și onestitate a tuturor disfuncțiilor este în interesul viitorului societății românești care depinde de tot ceea ce facem în prezent asumând că adevărul nu dăunează niciodată unei cauze drepte.

Societatea civilă îşi doreşte ca justiţia să se exercite cu fermitate şi demnitate, în mod exclusiv în spiritul şi litera legii, să continue să fie şi să se dezvolte ca serviciu public aflat în slujba cetăţeanului, ştiind că întotdeauna  beneficiarul final este justiţiabilul.

La mulți ani justiției române, tuturor judecătorilor, procurorilor, avocaților, consilierilor juridici, grefierilor, executorilor judecătoreşti și  celorlalte profesii juridice!

 

Duminică, 1 iulie 2018,

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai societăţii civile

 


Mesajul doamnei judecător Simona Camelia Marcu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia Zilei Justiției - 1 iulie 2018

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


01.07.2018

Mesajul doamnei judecător Simona Camelia Marcu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,  cu ocazia  Zilei Justiției - 1 iulie 2018

 

Sărbătorim în fiecare an, începând cu anul 1994, „Ziua Justiției”, prilej de bilanț și satisfacție, dar și de reflecție asupra actului de justiție, ca serviciu public în slujba cetățeanului.

Îi felicit pe toți magistrații care și-au desfășurat activitatea cu deplina respectare a legii și a valorilor fundamentale ale societății democratice.

Aduc mulțumiri, în același timp, celorlalți profesioniști ai dreptului pentru buna colaborare, având convingerea că numai împreună vom reuși să creăm un climat de încredere și respect, atât de necesar în această perioadă marcată de tensiuni.

Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, şi-a afirmat constant determinarea de a acționa hotărât pentru o justiție puternică și dreaptă.

Vă urez succes și fie ca împreună să reușim să menținem echilibrul balanței Zeiței Themis.

 

Judecător Simona Camelia Marcu

Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

 


Comunicat de presă

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


29.06.2018

Comunicat de presă

Consiliul Superior al Magistraturii a organizat azi, 29 iunie 2018, la sediul din București, Calea Plevnei nr. 141B, Sector 6, o manifestare de tipul „Porți Deschise” prilejuită de aniversarea „Zilei Justiției.
La eveniment au participat, auditori de justiție - Institutul Național al Magistraturii, cursanți ai Școlii Naționale de Grefieri, reprezentanți ai mass media.
Cu această ocazie au fost prezentate vizitatorilor interesați activitatea instituției, detaliile despre relația cu celelalte instituții cât și despre rolul Consiliului în cariera magistraţilor şi au fost invitați la dialog, în sala Plenului, cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii.
La această întâlnire au fost prezenţi, din partea Consiliului Superior al Magistraturii: doamna judecător Simona Camelia Marcu, președintele în exercițiu al Consiliului Superior al Magistraturii, doamnele judecător Andrea Annamaria Chiş şi Nicoleta Margareta Ţînţ, membri aleși ai Consiliului, precum şi  reprezentanţi  ai aparatului tehnic din cadrul Consiliului.
Vizita a suscitat interesul participanţilor, depăşind cu mult programul stabilit de organizatori.
Instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României, Ziua Justiției se sărbătorește, potrivit articolului 2 al acestei Hotărâri, în prima duminică a lunii iulie, respectiv la 1 iulie anul acesta.
Ziua Justiției are menirea de a marca rolul şi importanța puterii judecătorești în consolidarea statului de drept, iar scopul activităţilor desfăşurate astăzi este  acela de a aduce justiţia în atenţia publicului şi de a reaminti că este un serviciu pentru cetăţeni.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Descarcă fotografiiInformare de presă

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


26.06.2018

Informare de presă

Consiliul Superior al Magistraturii va organiza în data de 29 iunie 2018, între orele 10:00 - 13:00, la sediul din Bucureşti, Calea Plevnei nr. 141B, Sector 6, o manifestare de tipul „Porţi Deschise”  prilejuită de aniversarea „Zilei Justiţiei”.

Evenimentul este dedicat cetăţenilor, studenţilor, auditorilor de justiţie, cursanţilor Şcolii Naţionale de Grefieri, Institutului Naţional Pentru Pregătirea Avocaţilor, persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul justiţiei, reprezentanţilor mass media, iar scopul activităţilor desfăşurate este de a aduce justiţia în atenţia acestora şi de a reaminti că este un serviciu pentru cetăţeni.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media


INFORMARE DE PRESĂ

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


25 iunie 2018

INFORMARE DE PRESĂ

Astăzi, 25 iunie 2018,  la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc întâlnirea membrilor Consiliului cu membrii unei delegaţii din Republica Moldova, în cadrul Sesiunii a V- a a Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova.

Delegaţia Republicii Moldova a fost compusă din: domnul Victor Micu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, judecător detașat al Curții Supreme de Justiție, domnul Dorel Musteață şi domnul Anatolie Galben, judecători detașaţi ai Judecătoriei Chișinău, membri ai Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova şi domnul Adrian Bordianu, procuror, membru al Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova.

Din partea Consiliului Superior al Magistraturii au participat: doamna judecător Simona Camelia Marcu, preşedintele Consiliului, domnul procuror Codruţ Olaru, vicepreşedintele  Consiliului, doamna judecător Mariana Ghena, doamna judecător Gabriela Baltag, domnul Victor Alistar, membri CSM, precum şi reprezentanţi ai aparatului tehnic.

În cursul aceleiaşi zile, a avut loc întâlnirea experților Comisiei Europene aflați în misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

La întâlnire au participat: domnul Julien Mousnier, Secretariatul General al Comisiei Europene, doamna Maria Arsene, Secretariatul General al Comisiei Europene, doamna Jeanne De Jaegher, Secretariatul General al Comisiei Europene, domnul Ingo Weustenfeld,  DG JUST — Direcția Generală Justiție, Comisia Europeana, membrii C.S.M. şi reprezentanţii aparatului tehnic.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media


Comunicat de presă privind poziţia Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii faţă de afirmaţiile recente din spaţiul public cu privire la independenţa justiţiei

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


22 iunie 2018

Comunicat de presă

privind poziţia Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii

faţă de afirmaţiile recente din spaţiul public cu privire la independenţa justiţiei

Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare, provenite din zona reprezentanţilor clasei politice,

Considerând că acestea pot fi de natură să afecteze independenţa şi credibilitatea justiţiei,

Secţia pentru judecători, cu majoritate, apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi, respectiv,  a unor judecători care îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor, conduită apreciată ca fiind abuzivă din perspectiva interpretării deciziilor instanţei de contencios constituţional sau a modului de adoptare a unei decizii penale, reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România.

Respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor, având în vedere şi stadiul procesual al cauzei mediatizate şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei, Secţia pentru judecători invită, deopotrivă, reprezentanţii autorităţilor statului, ai formaţiunilor politice,  instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare.

Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secţia pentru judecători, asigură, şi cu această ocazie, opinia publică asupra asumării unor reacţii publice ferme, atât în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, cât şi referitor la luarea unor măsuri ce implică responsabilizarea întregului corp al magistraţilor.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al MagistraturiiMergi la începutul paginii