Sigla CSM
Consiliul Superior al Magistraturii
Sigla CSM
Comunicat de presa

11 decembrie 2018

Comunicat de presă

În legătură cu unele afirmaţii lansate în spaţiul public referitoare la efectele ce ar decurge din interpretarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 685 din 7 noiembrie 2018 în privinţa altor completuri decât completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoştinţă următoarele:

Decizia Curţii Constituţionale nr. 685/2018, prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, a vizat exclusiv situaţia completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă.

Prin urmare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii menţionează că decizia Curţii nu are incidenţă decât în ceea ce priveşte aceste completuri, iar nu şi celelalte completuri colegiale constituite la nivelul Înaltei Curţi de Casație și Justiție sau al celorlalte instanţe judecătorești, care nuau făcut obiectul analizei Curţii Constituţionale.

Astfel, compunerea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție şi de la celelalte instanţe, altele decât completurile de 5 judecători, este  reglementată prin alte dispoziţii legale din cuprinsul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şicompletările ulterioare, care nu prevăd desemnarea membrilor completului prin procedura tragerii la sorţi.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Dată publicare: 11.12.2018

Harta CSM

Mergi la începutul paginii