Sigla CSM
Consiliul Superior al Magistraturii
Sigla CSM
COMUNICAT privind poziţia publică a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la unele afirmaţii ale ministrului justiţiei

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


17 mai 2018

COMUNICAT   

privind poziţia publică a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la unele afirmaţii ale ministrului justiţiei

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmaţiile ministrului justiţiei privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluţia achitării, în contextul anunţului privind intenţia de a dispune întocmirea unei evidenţe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta.

Manifestându-şi preocuparea pentru îndeplinirea rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru procurori semnalează potenţialul acestor afirmaţii de a afecta independenţa procurorilor în ce priveşte adoptarea soluţiilor procesuale.

Subliniem că sarcina identificării faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetării şi tragerii la răspundere a autorilor aparţine organelor de urmărire penală, iar interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul instanţelor de judecată.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

Dată publicare: 17.05.2018

Harta CSM

Mergi la începutul paginii