Sigla CSM
Consiliul Superior al Magistraturii
Sigla CSM
Skip Navigation Links
 Caută
16.03.2018 16:41

16.03.2018 16:39

16.03.2018 16:18

   

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                                                                                 16 martie 2018

 

 

Comunicat de presă

 

privind sancţionarea disciplinară a unor judecători

 

 

 

            În şedinţa din data de 14 martie 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât următoarele:

1. A admis, în parte, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Coadă Ciprian, judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa şi în temeiul art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a aplicat sancţiunea disciplinară constând în „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 5% pe o perioadă de 2 luni”, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ – „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.
Totodată, a fost respinsă acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva aceluiaşi judecător, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”, ca neîntemeiată.

 

2. A admis acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Moncea Mariana, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti şi în temeiul art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a aplicat sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţia de judecător pentru o perioadă de 6 luni”, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. l)  din acelaşi act normativ – „imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror”. 

 

3. A admis, în parte, acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Morar Cristina Ioana, judecător în cadrul Curţii de Apel Cluj şi în temeiul art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a aplicat sancţiunea disciplinară constând în „avertisment”, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. h) teza I din acelaşi act normativ – „nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ...”.
Totodată, a fost respinsă acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva aceluiaşi judecător, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. h) teza a II-a şi art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - „ ... întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”, respectiv exercitarea funcţiei cu (...) gravă neglijenţă”, ca neîntemeiată.

 

       Hotărârile pot fi atacate cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media     

16.03.2018 14:24

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                                                                                 16 martie 2018

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii apreciază solicitudinea de care a dat dovadă Guvernul României cu privire la aprobarea unui memorandum pentru organizarea unui concurs de admitere în magistratură, în condiţiile prevăzute de art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în acord cu prevederile art. 14 alin. (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că aceeaşi abordare va fi aleasă de către Guvernul României şi în privinţa memorandumului privind personalul auxiliar din sistemul judiciar.

16.03.2018 14:07

16.03.2018 13:23

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


16 martie 2018

COMUNICAT DE PRESĂ

privind motivarea hotărârii nr. 52 din 27 februarie 2018

a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

 

În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiţiei de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată şi înaintată decidenţilor pentru a dispune măsurile legale.

Hotărârea va putea fi vizualizată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la secţiunea “Activitate consiliu - Hotărâri ale CSM”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

16.03.2018 10:53

16.03.2018 17:08

COMUNICAT

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus, la data de 15.03.2018, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
-  CONDARI ANDREAS-CRISTIAN, pentru săvârşirea unei(1)infracţiuni de abuz în serviciu şi 15 infracţiuni de luare de mită;
- MĂGUREANU IONUŢ-ADRIAN, pentru săvârşirea unei(1) infracţiuni de abuz în serviciu şi 12 infracţiuni de luare de mită;  
- IVANCIU MARIUS-ALEXANDRU, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de abuz în serviciu, 24 de infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de instigare la  fals material în înscrisuri oficiale, constând  în aceea că:
În calitate de agenţi de poliţie în cadrul Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale, Biroul de Poliţie Autostrada A2 Bucureşti-Constanţa, în perioada iulie-august 2017, au pretins şi au primit bani sau bunuri de la mai mulţi conducători auto, pentru a nu proceda la sancţionarea lor contravenţională. Au existat cazuri în care agenţii de poliţie au întocmit şi semnat în fals, în locul contravenientului, procesul-verbal de contravenţie şi cazuri în care agenţii de poliţie au constatat abateri dar nu au aplicat sancţiuni.
 
Faţă de inculpaţii CONDARI ANDREAS-CRISTIAN, MĂGUREANU IONUŢ-ADRIAN şi IVANCIU MARIUS-ALEXANDRU s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 15.03.2018.  
În prezenta cauză mai este cercetat şi inculpatul C.M., pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, a unei infracţiuni de complicitate la luare de mită şi a unei infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, faţă de acesta dispunându-se măsura preventivă a controlului judiciar.
Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situaţie, să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
15.03.2018 20:00

15.03.2018 15:49


Mergi la începutul paginii