Comunicat de presă - Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi

C O M U N I C A T

16.03.2021

  

În cauza penală nr. 1379/P/2021 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămarea fătului, faptă prev. de art. 202 alin. 3 C.pen.şi abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal.

Prin ordonanţa organelor de urmărire penală din data de 15.03.2021, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectele H.M. şi T.M.C., ambele având calitatea de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi.

Se reţine că la data de 04.11.2020, suspecta H.M., în calitate de medic, a consultat-o la cabinetul medical privat pe persoana vătămată L.M., persoană ce avea o sarcină de 36 săptămâni, constatând că aceasta prezintă diagnosticul „circulara de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical”, fapt pentru care a recomandat internarea pacientei în cadrul unităţii de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi. Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicală urgentă, suspecta ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul Covid pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală spre a-i fi efectuată operaţia de cezariană.

Ulterior, la data de 05.11.2020, persoana vătămată s-a prezentat la unitatea medicală cu testul Covid negativ, iar suspecta H.M., fiind medic de gardă, ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului.

La data de 08.11.2020, suspecta T.M.C., în calitate de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, fiind în serviciul de gardă la unitatea medicală, a consultat-o pe persoana vătămată L.M. în serviciul de primiri urgenţe, unde persoana vătămată s-a prezentat întrucât avea contracţii puternice şi eliminase dopul gelatinos. A fost stabilit același diagnostic de „circulara de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical”, fătul fiind poziţionat transversal. Suspecta T.M.C. ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană.

La data de 15.11.2020 persoana vătămată L.M. nu a mai resimţit nicio activitate din partea fătului, motiv pentru care s-a prezentat la aceeaşi unitate medicală, unde s-a constatat că fătul era mort, cauza relevată de protocolul de necropsie întocmit fiind asfixie intrauterină acută, iar la data de 16.11.2020 aceasta a născut natural fătul mort ante-partum.

La data de 15.03.2021 au fost puse în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, la imobilul unde funcţionează Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi, respectiv la imobilul unde funcţionează cabinetul particular al medicului Holicov Monica, ocazie cu care au fost ridicate mai multe înscrisuri, pentru completarea probatoriului.

În prezenta cauză cercetările sunt efectuate de lucrătorii de poliție judiciară din cadrul IPJ Iași – Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, beneficiind de sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Iaşi.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă, conform Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

PRIM - PROCUROR,

Bordianu Dragoş

Dată publicare: 17.03.2021

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro