Mesajul domnului judecător Marian Budă, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia Zilei justiției

3 iulie 2022

Mesajul domnului judecător Marian Budă, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia Zilei justiției

 

Între justiție și pace există o legătură indisolubilă, aceasta fiind cu atât mai evidentă în contextul internațional tulbure pe care îl traversăm cu toţii. Pandemia din ultimii  doi ani, dar și conflictele izbucnite ne îndeamnă, mai mult ca oricând, să ne aplecăm privirea asupra justiţiei şi a modului în care aceasta contribuie, zi de zi, la păstrarea echilibrului în societate.

De aceea, Ziua justiţiei trebuie să constituie un motiv de introspecţie cu privire la modul în care sistemul judiciar în ansamblu răspunde nu doar aşteptărilor societăţii, dar şi nevoilor acesteia. Este bine cunoscut faptul că, în ultimii ani, justiţia a fost în prim plan, deciziile instanţelor fiind comentate, criticate sau aplaudate. Acest fapt a dus, totodată, la o polarizare resimţită nu doar în societate, ci şi în interiorul sistemului, ceea ce pune o presiune cu atât mai mare asupra justiției. În acelaşi timp, reţelele sociale au devenit un puternic vector în influenţarea opiniei publice, fiind tot mai dificil de filtrat informaţiile reale de cele, intenţionat sau nu, prezentate în mod eronat.

În acest context, mesajul pe care Consiliul Superior al Magistraturii, în virtutea rolului constituţional de garant al independenţei justiţiei, îl transmite astăzi, este acela că justiţia se face de oameni pentru oameni, fiind un serviciu public în slujba cetăţeanului şi a societăţii în ansamblu. Dorim, pe această cale, să mulţumim atât judecătorilor care înfăptuiesc justiția, cât și tuturor celor care contribuie la înfăptuirea justiției, procurori, grefieri, avocați, reprezentanți ai celorlalte profesii juridice, pentru eforturile pe care le fac, dar mai ales cetăţenilor care nu uită că, în spatele robelor, sunt oameni, la fel ca ei, care, fără a fi perfecţi, fac eforturi consistente pentru menţinerea echilibrului indispensabil oricărei societăţi democratice.

La mulți ani justiției române!

Dată publicare: 03.07.2022

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro