Sigla CSM
Consiliul Superior al Magistraturii
Sigla CSM
Discursul doamnei judecător Simona Camelia Marcu, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, susţinut cu prilejul prezentării Raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2017

CSM

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


07 martie 2018

Discursul doamnei judecător Simona Camelia Marcu, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, susţinut cu prilejul prezentării Raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2017

 

Domnule Preşedinte al României,

Doamnă Preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,

Domnule Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,

Domnule Inspector General al Inspectoratului General al Poliţiei Române,

Distinşi reprezentanţi ai corpului diplomatic,

Dragi colegi,

Doamnelor şi domnilor,

 

Mai întâi, vreau să vă mulțumesc, domnule procuror general, pentru invitația de a participa la ședința de prezentare a raportului privind activitatea desfășurată de Ministerul Public în 2017. Cifrele prezentate dau deplina măsură a eficienței unităților de parchet.

Anul 2017 a fost un an dificil, cu multe provocări, însă tocmai în situații complicate un sistem judiciar solid trebuie să își dovedească eficiența și capacitatea de reacție.

Noi, magistrații, nu trăim într-un glob de sticlă, într-o lume abstractă, a conceptelor, ci suntem oameni ai cetății și avem o misiune fundamentală, aceea de a așeza societatea pe baze corecte, de a contribui la pacea și liniștea socială.

Așa fiind, există așteptări uriașe de la noi. Magistrații Ministerului Public au datoria de a clarifica, într-un termen rezonabil, cu bună-credință și profesionalism, aspectele cu care sunt învestiți.

Această îndatorire decurge direct din Constituție și este cu atât mai pregnantă în situația în care sunt vizate drepturi și libertăți fundamentale ale unor persoane vulnerabile, cu opțiuni legale limitate.

Indiferent de statutul juridic al celor care semnalează presupuse fapte penale și indiferent de poziția socială pe care o ocupă cei reclamați, procurorii trebuie să își facă datoria.

Opinia publică nu așteaptă de la magistrați perfecțiune, pentru că perfecțiunea nu există, oricât ne-am strădui, ci așteaptă numai să avem puterea de a recunoaște caracterul perfectibil al activității noastre și de a ne asuma greșelile.

Dragi colegi, în anul centenar aș dori să fac apel la un sentiment profund, care trebuie să ne însoțească întreaga existență și aș aminti în context răspunsul pe care un renumit profesor de drept civil de la Facultatea de Drept a Universității București l-a dat atunci când a fost întrebat cum vor fi rezolvate problemele apărute în România întregită, unificarea legislației fiind în mare impas.

Dascălul a răspuns fără ezitare că toate chestiunile delicate aflate în dispută se pot rezolva nu doar pe baza unor studii aprofundate, cât mai ales prin patriotism.

Și, în această cheie, aș dori să închei mesajul meu, nu înainte de a vă felicita pentru activitatea depusă și a vă dori succes în anul 2018.

Dată publicare: 07.03.2018

Harta CSM

Mergi la începutul paginii