MESAJUL Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia “Zilei Unirii Principatelor Române”

MESAJUL

Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia “Zilei Unirii Principatelor Române

România și românii de pretutindeni sărbătoresc anul acesta, la 24 ianuarie, împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească.

Reprezentând un reper major în istoria națională, evenimentul a marcat ireversibil procesul de înfăptuire a statului național unitar român modern.

„Ziua cea mare a veacului”, așa cum a fost numită data de 24 ianuarie 1859,  a dat Europei un nou stat și, în același timp, a consolidat năzuințele de veacuri ale românilor din celelalte teritorii românești de a trăi sub sceptrul aceluiași stat unitar.

Marele eveniment de la 24 ianuarie 1859 a avut continuitatea pe care românii și-au dorit-o și pe care au meritat-o, astfel că eforturile de unitate ale națiunii române au fost desăvârșite peste ani, la 1 decembrie 1918, prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român.

Peste alți ani, noi, cei care astăzi sărbătorim realizările înaintașilor noștri, trăim, și datorită lor, într-un stat modern, democratic și integrat în structurile de referință ale lumii contemporane.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecători, procurori și reprezentanți ai societății civile, își exprimă recunoștința pentru tot ce au realizat făuritorii marelui eveniment a cărui sărbătorire se apropie și nutresc convingerea că drumul pe care România îl urmează în prezent este cel pe care l-au dorit și aceștia.
Dată publicare: 20.01.2023

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro