MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia “Zilei Internaţionale a Democraţiei”

București, 15.09.2021

MESAJUL

membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia  “Zilei Internaţionale a Democraţiei”

 

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a hotărât ca, începând cu anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Ziua Internaţională a Democraţiei, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate. Decizia a fost luată ca rezultat al unei propuneri avansate de un grup de 8 state, printre care şi România.

Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (A/RES/62/7) afirmă faptul că „deşi democraţiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democraţiei” şi, de asemenea, „democraţia nu aparţine unei anumite ţări sau zone”.

Ziua de 15 Septembrie trebuie să fie un prilej de reafirmare a demnităţii omului, de consolidare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, dezvoltării libere a personalităţii umane, pluralismului politic şi a dreptăţii care, potrivit art.1, alin (3) din Constituţia României, republicată, reprezintă valori supreme.

Ziua Internaţională a Democraţiei reprezintă o oportunitate pentru a cunoaşte şi a respecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor  la o participare activă, substanţială şi plină de înţeles în cadrul democraţiei constituţionale, în care cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii, fără discriminări şi în care nimeni nu este mai presus de lege. Rolul jusţitiei este acela de a conserva democraţia constituţională şi de a cenzura excesul de putere manifestat prin deciziile politico-administrative, ca un adevărat garant al respectării drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale cetăţenilor.

Statul de drept, într-un regim democratic, reprezintă domnia legii şi nu domnia puterilor în stat. Democraţia constituţională de care ne bucurăm în România nu este un bun câştigat în grija altuia, ci ea se cere apărată în fiecare zi de fiecare dintre noi, profesionişti ai dreptului şi justiţiabili deopotrivă.

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile

Teodor Victor ALISTAR și Romeu CHELARIU

Dată publicare: 15.09.2021

Dată publicare: 15.09.2021

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro