MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia „Zilei mondiale împotriva traficului de persoane”

București, 30.07.2021

MESAJUL

membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia „Zilei mondiale împotriva traficului de persoane”

Anual, data de 30 iulie marchează „Ziua mondială împotriva traficului de persoane”. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluția nr. 68/192 din 18 decembrie 2013, principalele obiective fiind acelea de a spori gradul de conștientizare a situației victimelor traficului de persoane și de a promova protecția drepturilor la libertate și integritate ale acestora.

Traficul de persoane reprezintă o infracțiune deosebit de gravă, prevăzută de codurile penale din fiecare stat, ce constă în recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, toate acestea efectuate sub amenințare, prin uz de forță, răpire, fraudă, înșelăciune, abuz de putere ori profitând de vulnerabilitatea fizică sau psihică a victimelor pentru a obține controlul în vederea exploatării și a obținerii de foloase din exploatarea acestora, afectând valorile ființei umane și drepturile fundamentale ale omului, protejate de întreaga legislație internațională.

Privită ca fiind o industrie extrem de profitabilă, a doua după traficul de droguri, traficul de persoane este împărțit în patru categorii, respectiv traficul de copii, exploatarea sexuală, traficul forței de muncă și traficul de organe.

În ultimii ani, O.N.U. a transmis tuturor statelor membre mesaje clare vizând necesitatea de reafirmare a angajamentelor pentru stoparea acestui fenomen extrem de negativ dar și pentru cadrul efectiv și eficace care trebuie asigurat, în care victimele să își poată reconstrui viața într-o manieră cât mai sănătoasă.

„Ziua mondială împotriva traficului de persoane” reprezintă un prilej de îndemn pentru toate autoritățile și instituțiile publice la intensificarea acțiunilor de combatere și stopare a infracțiunilor privind traficul de persoane, care să urmărească descoperirea traficanților, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților, împotriva exploatării, în vederea recâștigării încrederii populației în ceea ce privește eficiența acestor structuri.

 

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile

Teodor Victor ALISTAR și Romeu CHELARIU

Dată publicare: 30.07.2021
Dată publicare: 30.07.2021

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro