Comunicat privind poziţia publică a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la declaraţiile publice ale domnului Călin Popescu- Tăriceanu, preşedintele Senatului României.

14 martie 2019
COMUNICAT

Secţia pentru procurori dezavuează public declaraţiile domnului Călin Popescu- Tăriceanu, preşedintele Senatului României, din data de 13 martie 2018, în cadrul emisiunii ,,Jurnalul de seară”, difuzată de postul de televiziune Digi 24.
Având  în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor afirmaţii foarte grave privitoare la activitatea procurorilor, Secţia constată că acestea s-au intensificat, dobândind un real potenţial de afectare a reputaţiei profesionale, a demnităţii şi prestigiului profesiei de procuror.
Secţia pentru procurori subliniază că activitatea corpului profesional al procurorilor se desfăşoară conform dispoziţiilor legale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor faţă de care se desfăşoară proceduri penale.
Acreditarea ideii în spaţiul public că procurorii îşi desfăşoară activitatea în mod abuziv, cu depăşirea cadrului legal aplicabil, depăşeste limitele discursului public acceptabil, cu consecinţa încălcării demnităţii profesionale şi a prestigiului funcţiei de procuror.
Secţia pentru procurori, fără a încălca  dreptul la liberă exprimare al oricărui cetăţean, atrage atenţia că discursul public trebuie să fie unul echilibrat, care să nu aducă atingere activităţii procurorilor şi imaginii de ansamblu a acestui corp profesional şi reaminteşte înalţilor reprezentanţi ai statului că respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc şi responsabilitate.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii
Dată publicare: 14.03.2019

Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro